Οι επισκέψεις των μαθητών μας συνεχίζονται! Στις 2 Απριλίου μαθητές από το Α2 και Α3 τμήμα του Μπελλενείου Γυμνασίου επισκέφθηκαν την Caserma των βοτάνων. Αυτός ο παλιός στρατώνας, όπως σημαίνει και το όνομά του στα ιταλικά, μετατράπηκε σε έναν επίγειο παράδεισο βοτάνων!

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στους κήπους της Caserma και να ανακαλύψουν μια ποικιλία από βότανα και φυτά που αποτελούν σημαντικό μέρος της τοπικής χλωρίδας. Έμαθαν τις ονομασίες πολλών βοτάνων αλλά και τις θεραπευτικές εφαρμογές τους. Μια ενδιαφέρουσα πληροφορία για τα παιδιά ήταν ότι υπάρχουν και βρώσιμα λουλούδια!  Επίσης, είδαν το μικρό μελισσοχώρι και ενημερώθηκαν για το μοναδικής ποιότητας μέλι που παράγεται από μέλισσες που καταναλώνουν αποκλειστικά βότανα της Caserma.

Στη συνέχεια, παίξαμε κάποια ομαδικά παιχνίδια που αφορούσαν κυρίως τις πληροφορίες που έλαβαν τα παιδιά κατά την πρότερη ξενάγησή τους στο χώρο της Caserma. Η φιλοξενία ήταν ιδιαίτερα ζεστή. Προσφέρθηκε στους μαθητές ένα υπέροχο κρύο αφέψημα από μείγμα βοτάνων από μέντα, θρούμπι και φλισκούνι και νοστιμότατα κουλουράκια και παξιμάδια που παρασκευάζουν μέλη  του Κοινωνικού Συνεταιρισμού Ψυχικής Υγείας Δωδεκανήσου.

Τέλος, με την προτροπή μιας εκ των συνοδών-καθηγητών μαζέψαμε δείγματα από βότανα και δημιουργήσαμε ένα φυτολόγιο. Η διαδικασία ήταν ιδιαίτερη ευχάριστη καθώς παράλληλα ο ξεναγός μας έδινε ενδιαφέρουσες πληροφορίες όπως το γεγονός ότι για να τιμήσουν τη μνήμη μιας εκλιπούσας συναδέλφου, έδωσαν το όνομα της σε ένα τμήμα του εξωτερικού χώρου ονομάζοντάς τον, <<ο κήπος της Μαρίας>>.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να σας αναφέρουμε λίγα λόγια για τη συνεργασία του Κοινωνικού Συνεταιρισμού Ψυχικής Υγείας Δωδεκανήσου. Ο συγκεκριμένος συνεταιρισμός ιδρύθηκε το 2002 και αποτελεί επιστέγασμα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης που συντελέστηκε αρχικά στη Λέρο και επεκτάθηκε στα ψυχιατρεία όλης της Ελλάδας.

Στο ξεκίνημα αυτής της διαδρομής, η λειτουργία του πρώτου Κοινωνικού Συνεταιρισμού της Ελλάδας είχε ως βασική κατεύθυνση το ξεπέρασμα των ασυλικών συμπεριφορών που ισοπέδωναν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την καταπολέμηση του ιδρυματισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού. Όπως μας εξήγησαν αρκετοί από τους υπαλλήλους της Caserma είναι άνθρωποι με ψυχικές παθήσεις που εργάζονται στο χώρο. Η Caserma είναι ένας επίγειος παράδεισος βοτάνων αλλά και ένας χώρος αποδοχής και αγάπης προς τον άνθρωπο.